Streekproducten en recepten

Streekproducten in de molen

De molen is een verkooppunt voor streekproducten, ook kunt u hier terecht voor groot verpakking en specifieke wensen. Indien de Mölle gesloten is kunt u terecht in één van onze restaurants.

 • Tarwe volkorenmeel
 • BIO+ Tarwe volkorenmeel
 • Tarwebloem
 • Rogge volkorenmeel
 • Spelt volkorenmeel
 • Boekweit volkorenmeel
 • Pannenkoekmix meergranen
 • Pannenkoekmix basis
 • Kruidkoekmix naturel

Recepten

Hieronder vindt u enkele recepten. Deze zijn te bereiden met producten van de Sevink Mölle.

Kruidkoek Naturel

Deze kruidkoekmix bevat op de molen gemalen meerdere granen en is gemengd met een rijk, oosters getint, specerijenmengsel. Door toevoeging van donkere basterdsuiker en een kleine hoeveelheid bakzout hebben we een product met veel smaak en met goede eenvoudige bakeigenschappen. 

U hoeft alleen nog karnemelk en een klontje boter (of een scheut vloeibare boter) aan de mix toevoegen.

In een voorverwarmde oven is het slechts een uurtje bakken en de koek is klaar. Om de smaak volledig tot zijn recht te laten komen de koek na afkoeling  in de koelkast laten opstijven.

U kunt desgewenst voorgewelde rozijnen, cranberry’s of gehakte noten toevoegen.

Boeren Volkoren cake

Benodigdheden

 • 30cm vorm
 • 200 gram volkoren tarwemeel
 • 50 gram tarwebloem
 • 200 gram witte basterd/rietsuiker
 • 200 gram boter licht gesmolten
 • 1 theelepel citroenrasp
 • 1 zakje bakpoeder
 • 3 verse eieren
 • 1 zakje vanillesuiker

Werkwijze

 1. Uw oven voorverwarmen op 180 graden.
 2. Boter en suiker tot een gladde luchtige massa mengen met een mixer.
 3. Daarna eieren stuk voor stuk toevoegen en goed luchtig doorkloppen.
 4. Nadien meel en/of bloem voorzichtig toevoegen en meer roeren als mixen.
 5. Als laatste zout, bakpoeder en eventuele andere ingrediënten naar keus toevoegingen.
 6. De massa in een ingevette en met bloem bestoven vorm scheppen.
 7. In het midden van de gesloten oven in circa 70 minuten gaar bakken.
 8. Daarna uitstorten en op zijn kop laten afkoelen. De cake nadien in aluminium folie gewikkeld bewaren op een koele plaats.

Pannenkoeken

Sevink pannenkoekmixen basis en meergranen zijn speciaal samengesteld om eenvoudig smakelijke pannenkoeken te bakken.  Basismix is geschikt om licht verteerbare flensjes en pannenkoeken mee te bakken en kan heel goed als een pizza gevarieerd worden belegd.. Meergranenmix is voor een stoerdere maaltijdpannenkoek en heeft van zichzelf meer smaak.

·         250 gram pannenkoekmix

·         3 eieren van gemiddelde grootte

·         500 ml melk

·         Eventueel snufje zout

Alle ingrediënten in een kom mengen en kloppen tot een egaal beslag. Een uurtje in de koelkast laten rusten komt de smaak ten goed maar is niet noodzakelijk.

De bakkepan op middelhoog vuur voorverwarmen en een eetlepel olie of een klontje boter toevoegen. Een pollepel met beslag in de pan gieten en laten baken tot de bovenkant bijna droog is.  Daarna de pannenkoek omdraaien en de andere kant afbakken. 

Tortillas of Wraps

Onze pannenkoekmixen zijn uitermate geschikt om zelf tortillas of Wraps van te bakken en kunnen goed in de diepvies worden bewaard.  (Wel plat liggend).

·         250 gram pannenkoekmix

·         110  ml water

·         Snufje zout

·         10 ml (olijf)olie

Doe alle ingrediënten in een mengkom en bij voorkeur met een keukenmachine of mixer met deeghaken tot een nat soepel deeg mengen. Bij een te droog resultaat wat water toevoegen en bij een te nat deeg wat bloem. Het deeg in de  mengkom een  uurtje laten rusten met een doek  of folie afgedekt om uitdrogen te voorkomen. Daarna op een met bloem bestoven werkvlak de deegbal in 8 stukken verdelen en ieder stukje oprollen tot een bolletje. Ieder bolletje met een deegrol op het bebloemde werkvlak  uitrollen tot een dunne tortilla. Inmiddels een koekenpan op middelmatig vuur voorverwarmen en de tortilla in de droge pan bakken. Maximaal 1 minuut per kant om het produkt buigbaar te houden.

Bij bewaren in de diepvries tussen iedere tortilla een velletje bakpapier leggen.

Tip:  Om de tortilla mooi rond te krijgen voor het bakken een omgekeerd bord er op leggen en met een mes de uitstekende rand afsnijden.

Brood bakken met KeK broodmix.

Om een goed en smaakvol brood te bakken heeft de Sevink Mölle een heel eenvoudig recept, waarbij het vooral aankomt op de goede ingrediënten, nauwgezette hygiëne en een nauwkeurig handhaven van de receptuur.

Onze molenaarsgroep  heeft in samenwerking met enkele bakkers een procedure ontwikkeld voor het zelf bakken van een brood met optimaal resultaat. K+K staat voor een complete broodmix van diverse op onze windmolen gemalen granen.

Sevink KeK  broodmix witbrood

Sevink KeK  broodmix spelt volkoren

Sevink KeK  broodmix meergranen

Sevink KeK  broodmix tarwe volkoren

 

Benodigdheden:

 500              gram   broodmix

 30                gram boter                                

 300              ml  water 

Broodmix ongeveer 20 gr. C.

Water ongeveer 25 gr. C.                              

Een ingevet bakblik van 30 cm x 10 cm x 8 cm. 

Een tochtvrije werkruimte met constante temperatuur van tenminste  20 graden C.    

 

A: Gebruik van een broodbakmachine

Bij een broodbakmachine de handleiding daarvan volgen

 

B: Handmatig kneden en bakken in de oven

Het aloude bakkers handwerk. Droge ingrediënten met de boter en het water tenminste 15 minuten kneden tot een elastisch deeg.

 

C: Gebruik van een keukenmachine

In een mengkom de afgewogen broodmix doen en het water en de klont boter  toevoegen.. Met een mixer met deeghaken  of  met een keukenmachine  met deeghaak het deeg tenminste 15 minuten kneden.  Er ontstaat een kauwgumachtig elastisch deeg met een temperatuur van circa 26 graden C..

Indien het deeg te droog aanvoelt of juist  te nat dan  een eetlepel water  of bloem toevoegen.

 

D: Verdere bewerking

Na het kneden het deeg toegedekt met een schone  doek op kamertemperatuur of in een op 40 gr. C. voorverwarmde oven 30 minuten laten rijzen tot minimaal een verdubbeling van de hoeveelheid.

Het gerezen deeg  plat drukken, enkele malen in alle richtingen dubbelvouwen en iedere keer weer plat drukken, dan dichtvouwen  passend voor het blik en strak oprollen , waarbij de uiteinden wat dikker mogen zijn. Het broodblik in de oven plaatsen.

Voor vloerbrood gewenst model maken en op de bakplaat leggen.

In beide gevallen 90 minuten narijzen op  40  graden tot voldoende volume is bereikt.

na het rijzen de oventemperatuur verhogen tot 220 graden en 45 minuten laten bakken.  Na het uitnemen de bovenzijde van het brood met een kwastje met een dun warm maïzenapapje bestrijken.

Het bakproces is mede afhankelijk van het soort oven. Indien U nauwkeurig heeft gewerkt en het resultaat is onvoldoende, dan is het raadzaam  wat  te experimenteren met de oventemperatuur.

Speculaas bakken

500 gram speculaasmix

200 gram boter of margarine

20 cc karnemelk

Boter in blokjes snijden en door mix mengen en verkruimelen, karnemelk toevoegen en tot een bal doorkneden. tenminste twee uur laten rusten.

Koekjes

Met speculaasvormen of uitsteek vormpjes 3 a 4 mm. dikke koekjes op bakpapier en bakplaat in 15 minuten op 180 gr. voorverwarmde oven afbakken.

Gevulde speculaas

Speculaasdeeg uitrollen tot 3 a 4 mm dikte ter grootte van de bakvormbodem en kanten. Deeg in de vorm aanbrengen, daarna amandelspijs tussen plastic tot 4 mm dikke plaat uitrollen en voorzichtig op de bodem plaatsen. Daarna bovenplaat van deeg uitrollen tot 3 a 4 mm dikte en passende grootte. Dit op het vulsel plaatsen. Bovenkant met ei bestrijken en garneren met amandelschaafsel of halve amandelen. Baktijd 60 minuten op 160 graden

 

Over Sevink Molen

Recreatiepark Sevink Molen (in de volksmond Sevink Mölle) ligt direct aan de oever van recreatieplas Het Hilgelo in Winterswijk en bezit o.a. een avonturenpark, gezellige familiecamping, bourgondisch-grill restaurantsfeervol pannenkoekenhuis en diverse groepsaccommodaties.

Recreatiepark Sevink Molen
Average Rating: 4.5
Votes: 25
Reviews: 25

Openingstijden

Wij zijn zeven dagen per week geopend:

Maandag t/m donderdag:
10:00 - 19:00
Vrijdag t/m zondag:
10:00 - 21:00

Tijdens de vakantiedagen zijn wij elke dag open tot 21:00!

Neem contact op

Recreatiepark Sevink Molen
Meddoseweg 40
7104 AA Winterswijk-Meddo
T: 0543-513229
E: info@sevinkmolen.nl

Camping Sevink Molen
7104 AA Winterswijk-Meddo
T: 0543-551225
E: camping@sevinkmolen.nl